Het Poolcirkelcentrum in Noorwegen

De Noordpoolpoolcirkel is een geografische lijn op de aardbol, die ook door Scandinavië loopt. In Noord-Noorwegen is de lijn ook zichtbaar op de aarde, door middel van meerdere markeringen zie je waar de poolcirkel door het land loopt.

Het Poolcirkelcentrum is gelegen op ongeveer 680 meter boven zeeniveau in het Saltfjellet gebergte, wat in het Nationale park Saltfjellet-Svartisen ligt. Het centrum is precies op de poolcirkel gebouwd en een toeristische trekpleister geworden. Bij het centrum is een gebied ontstaan waar iedereen herinneringen maakt en achterlaat.
 

Bezoek aan Poolcirkelcentrum

Het Poolcirkelcentrum, ook Arctic Circle Centre en Polarsirkelsenteret genoemd, ligt precies op de poolcirkel en langs snelweg E6 in het Saltfjellet gebergte. De E6 is de enige snelweg naar het Noorden van Noorwegen, als je over deze weg rijdt kom je dus vanzelf langs én over de poolcirkel. In het Poolcirkelcentrum zie je precies waar de poolcirkel loopt.

Bij het Poolcirkelcentrum is voldoende parkeergelegenheid om je auto te parkeren en vervolgens een bezoek te brengen aan het centrum.
 

ReizenReizen

 

In het Poolcirkelcentrum in Noorwegen

Het Poolcirkelcentrum is ongeveer 1300 vierkante meter groot en biedt onderdak aan verschillende zaken. Uiteraard is er een tentoonstelling over de poolcirkel, tevens wordt de film ‘Welcome to the Artic’ getoond in een speciale bioscoopzaal.

Naast informatie over de Noordpoolcirkel kan je in het Arctic Circle Centre ook terecht voor souvenirs. Er is een grote souvenirwinkel waar je souvenirs en cadeau’s kan kopen. Hier is tevens een postkantoor waar je een kaart kan versturen, deze post wordt voorzien van een exclusieve poolcirkel postzegel. Wil je een bewijs dat je de poolcirkel bent gepasseerd? Dan kan je in het Polarsirkelsenteret een speciaal certificaat kopen.

Bouw van het Poolcirkelcentrum

Het centrum is bekend onder verschillende namen, wat komt door de verschillende talen. Waar wij in het Nederlands Poolcirkelcentrum zeggen, is de Engelse benaming the Arctic Circle Centre en wordt het gebouw in het Noors Polarsirkelsenteret genoemd. Het bijzondere gebouw is geopend in juli 1990 en is gebouwd naast en tegelijkertijd met de snelweg E6. Als je naar het Noorden van Noorwegen rijdt, dan passeer je het gebouw en tevens de poolcirkel.

Als je het Poolcirkelcentrum in vul voeren in je navigatie, voer dan het volgende adres in: Saltfjellveien 1850, 8630 Storforshei.
 

 

Open in de zomermaanden, gesloten in de winter

Het Poolcirkelcentrum is gesloten in de wintermaanden. In Noorwegen valt er in de wintermaanden veel sneeuw, waardoor het Poolcirkelcentrum en het gebied eromheen verdwijnt onder een dikke laag sneeuw. De snelweg E6 blijft open, maar je zal niet veel zien van de poolcirkel.

Het Poolcirkelcentrum is dagelijks geopend van mei tot begin oktober. De precieze open- en sluitingsdatum is afhankelijk van de weersomstandigheden.