De poolcirkel in Noorwegen

De Noordpoolcirkel is een geografische lijn op de wereldkaart. Deze loopt op ongeveer 66°33’N over de wereldbol en gaat onder andere dwars door Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Op het land is de poolcirkel alleen zichtbaar als er markeringen zijn aangebracht, zoals bij het Poolcirkelcentrum in Noorwegen het geval is. Dit punt ligt op 680 meter boven zeeniveau.
 

Poolcirkel in buurt van Mo I Rana

Mo I Rana is de laatste grote stad langs snelweg E6 voordat je de poolcirkel bereikt. Vanuit de stad het ongeveer 85 kilometer en meer dan een uur rijden naar de poolcirkel. Onderweg kom je de prachtige Noorse natuur en enkele dorpen tegen.

De weg naar Mo I Rana en de poolcirkel is eenvoudig te vinden. De snelweg E6 is de enige snelweg in Noord-Noorwegen en maakt het hierdoor eenvoudig om de weg te vinden.
 

ReizenReizen

 

Snelweg E6

Als je de snelweg E6 naar het Noorden volgt, dan kom je vanzelf langs het Poolcirkelcentrum en rij je over de poolcirkel. De E6 start bij Malmö in Zweden en loopt via Helsingborg, Gotenburg, Oslo, Trondheim, Mo I Rana en de poolcirkel naar Kirkenes in het uiterste Noorden van Noorwegen, vlakbij de grens met Rusland. Om je een idee te geven hoe lang de weg is: Vanuit Oslo is het 1050 kilometer rijden naar de poolcirkel, waarna het nog eens 1225 kilometer rijden is naar Kirkenes.

De weg zou een ideale route voor een auto- of motorvakantie kunnen zijn. Maar Noorwegen heeft zoveel moois te bieden dat je tegelijkertijd hiermee niet het uiterste uit je vakantie haalt.
 

Bezoek de poolcirkel in Noorwegen

Wanneer je over de E6 rijdt, passeer je vanzelf de poolcirkel. Tevens zie je hier het Poolcirkelcentrum staan, met tevens wandelroutes en bezienswaardigheden. Het is één van de weinige plekken waar de poolcirkel daadwerkelijk zichtbaar is.

Hou er rekening mee dat er in de wintermaanden veel sneeuw valt in Noorwegen en de poolcirkel dan niet altijd zichtbaar of te bezoeken is. Je zal bij een flinke pak sneeuw hooguit de palen bij de snelweg zien, het Poolcirkelcentrum en de andere bezienswaardigheden zijn dan niet te zien en te bezoeken. Het Poolcirkelcentrum is ongeveer van mei tot begin oktober geopend.
 

Bouwwerken van stenen, wandelrroutes en oorlogsmonumenten

Wanneer je bij de Noordpoolcirkel aankomt, zie je in de omgeving veel opgestapelde stenen. Al deze bouwwerken zijn gemaakt door toeristen die hier een bezoek hebben gebracht. Door stenen op te stapelen willen zij een ‘monument’ bouwen voor hun bezoek. Tip: Zorg voor een stift om je naam op een steen te schrijven!

De poolcirkel loopt door het Nationale park Saltfjellet-Svartisen en telt vele wandelroutes. Meerdere wandelroutes zijn ook gelegen bij de poolcirkel, het is dan ook een aanrader om de auto een dagje te parkeren bij het Poolcirkelcentrum en een wandeling te maken door het Nationale park én over de poolcirkel. De natuur is hier heel anders dan in bijvoorbeeld de fjorden, je bevindt je op 680 meter zeeniveau. Tevens gaat hier in hartje zomer de zon niet onder, wat ook voor andere temperaturen zorgt.

Bij de poolcirkel in Noorwegen zijn herdenkingsmonumenten van de Tweede Wereldoorlog te vinden. De monumenten zijn geplaatst ter nagedachtenis van de Russische en Joegoslavische gevallenen.
 

 

Middernachtzon en Noorderlicht

Eenmaal per jaar gaat de zon in de zomer een periode lang niet onder, dit gebeurt ter hoogte van de Noordpoolcirkel. Dag en nacht schijnt de zon dan, dit wordt de middernachtzon genoemd. In de zomer van 2019 ging de zon op de Noorse poolcirkel niet onder van 8 juni tot 6 juli. In de winter is het rond de poolcirkel weer juist heel veel donker. Op de donkerste dag in december is het slechts ongeveer 2 uur en 21 minuten licht.

Noorwegen staat natuurlijk ook bekend om het Noorderlicht, ook Poollicht of Aurora Borealis genoemd. Dit bijzondere natuurverschijnsel is tussen eind september en eind mei op heldere dagen te zien in het Noorden van het land. Hierbij helpt het natuurlijk dat de wintermaanden erg donker zijn in het noorden, waardoor je -als het zichtbaar is- langer kunt genieten van het Noorderlicht. De Aurora Borealis is niet iedere dag zichtbaar. Het is onvoorspelbaar, net als het weer.