Omgeving van de poolcirkel in Noorwegen

De poolcirkel ligt in de regio Noord-Noorwegen, op ongeveer 1050 kilometer rijden van de Noorse hoofdstad Oslo. In de omgeving zijn meerdere bezienswaardigheden, wij hebben er een aantal voor je op een rij gezet.
 

Nationaal park Saltfjellet-Svartisen

De poolcirkel en het Poolcirkelcentrum zijn gelegen in het Nationaal park Saltfjellet-Svartisen. Dit Noorse nationale park is ruim 2000 vierkante kilometer groot en hiermee één van de grootste nationale parken van het land. Tevens is het heel gevarieerd, zo zijn er bijvoorbeeld bergen en gletsjers te vinden. Het is zeker een aanrader om van de snelweg af te gaan en het park te ontdekken.
 

ReizenReizen

 

Mo I Rana

Als je vanuit het zuiden naar de poolcirkel rijdt, kom je langs snelweg E6 vanzelf Mo I Rana tegen. Dit is de laatste grote stad voordat je de poolcirkel bereikt en telt ongeveer 18.000 inwoners. Vanuit de stad is het ongeveer 85 kilometer naar het Poolcirkelcentrum.

De stad telt verschillende gelegenheden voor toeristen om te overnachten, van hotels tot campings. Tevens zijn er in de omgeving ruim 200 grotten, waaronder de bekende grotten Grønli Grot en Setergrotta.
 

Route Helgelandskysten

De toeristische route Helgelandskysten (➚) is 1 van de 18 National Scenic Routes in Noorwegen, dit zijn de mooiste wegen in het land. Met een totale lengte van 433 kilometer is de Helgelandskysten de langste National Scenic Route. De route loopt van Jektvik naar Kilboghamn, onderweg moet je zesmaal gebruikmaken van een ferry. Ook op de Helgelandskysten passeer je de poolcirkel, alleen is hier geen Poolcirkelcentrum te vinden. Tijdens de route passeer je de geografische lijn namelijk tijdens een overtocht met een ferry.

Een bezoek aan de poolcirkel en het Poolcirkelcentrum zijn ook te combineren met de Helgelandskysten. Onderweg heeft de National Scenic Route meerdere verbindingen met de snelweg E6, waarmee je gemakkelijk naar het Poolcirkelcentrum kan rijden.

Er is ook een langere versie van deze kustroute, namelijk de toeristische route Kystriksveien (➚). Deze route bestaat uit dezelfde route als de Helgelandskysten, plus nog een extra stuk route van ruim 220 kilometer lang.
 

 

Ga verder richting het Noorden

De snelweg E6 wordt door vele vakantiegangers gebruikt als de toegangsweg naar het Noorden. Noord-Noorwegen heeft veel prachtige bestemmingen te bieden, waarbij de Lofoten eilanden (➚) de bekendste zijn. Naast deze eilandengroep zijn de Vesterålen eilanden (➚) ook een aanrader, deze eilandengroep ligt boven de Lofoten. De eilandengroepen zijn ook ideaal voor roadtrips, over de archipels liggen respectievelijk de toeristische route Lofoten (➚) en de toeristische route Andøya (➚).

Nog verder noordwaarts heeft Noorwegen meer prachtige roadtrips te bieden, namelijk de toeristische route Havøysund (➚) naar het gelijknamige vissersdorp en de toeristische route Varanger (➚) over het gelijknamige schiereiland. Deze genoemde toeristische routes zijn allemaal National Scenic Routes, dit zijn officieel de mooiste routes van Noorwegen. En als je helemaal in het noorden rijdt, mag een bezoek aan de Noordkaap (➚) natuurlijk niet ontbreken!
 

Ga de grens over naar Zweden

Wanneer je in Noord-Noorwegen over de E6 rijdt, dan rij je relatief dicht langs de grens met Zweden. Bij Mo I Rana en bij Storjord kan je ervoor kiezen om vanaf de E6 de weg naar Zweden te rijden en zo de grens over te steken. Via de weg bij Storjord rij je in Zweden het nationaal park Pieljekaise nationalpark in.